-->

6 Unieke Feiten Over de Maan, Trouw Rond de Aarde

6 Unieke Feiten Over de Maan, Trouw Rond de Aarde

20 juli 1969 was de eerste dag dat mensen op de maan liepen. Hoewel de waarheid hiervan nog steeds onduidelijk is, zijn we het er allemaal over eens dat de maan een zeer belangrijke rol speelt voor de aarde.

 

Unieke Feiten Over de Maan

Hier zijn enkele unieke feiten over de maan die je moet weten.

 

1. Gevormd 4,53 miljard jaar geleden

We weten allemaal dat de maan een satelliet van de aarde is. Maar wist je dat de maan ongeveer 4,53 miljard jaar geleden werd gevormd?

 

De maan begon zich ongeveer 30 tot 50 miljoen jaar na de vorming van het zonnestelsel te vormen. Terwijl de aarde ongeveer 4,54 miljard jaar geleden werd gevormd.

 

Het verschil tussen de vorming van de aarde en de maan is dichtbij. Astronomen en onderzoekers geloven dat de maan werd gevormd nadat een object ter grootte van Mars de aarde raakte. Het materiaal explodeerde de ruimte in en vormde toen de maan. Maar dit is nog steeds niet duidelijk.

 

2. De maan beweegt 4 cm per jaar van de aarde af

Wist je dat de maan langzaam van de aarde weg beweegt? Op basis van onderzoek zal de maan elk jaar ongeveer 4 cm van de aarde af bewegen. Als dit de komende 50 miljard jaar zo doorgaat, zal de maan 47 dagen nodig hebben om om de aarde te draaien in plaats van de huidige 27,3 dagen.

 

Maar dat betekent niet dat de maan de aarde zal verlaten. Geschat wordt dat de zon getijden op de aarde zal uitoefenen en vervolgens de rotatie ervan zal vertragen. Hierdoor trekt de aarde de maan dichterbij. Dit zal echter zeer lang duren, tot honderden miljarden jaren.

 

3. Er is geen atmosfeer op de maan

In tegenstelling tot de aarde blijkt er op de maan geen atmosfeer te zijn. Dit komt omdat de maan kleiner is en een zwak magnetisch veld heeft. Op aarde heeft het meer massa om de atmosfeer vast te houden en ook een sterk magnetisch veld om het te beschermen.

 

Maar de maan had ooit een atmosfeer. Naar schatting bestond deze atmosfeer ongeveer 3,5 miljard jaar geleden op de maan. Deze atmosfeer is erg dun en duurt slechts 70 miljoen jaar. Deze atmosferische sporen zijn onderzocht van stoffen die op de maan zijn achtergebleven, zoals koolmonoxide.

Unieke Feiten Over de Maan

4. De maan is de vijfde grootste satelliet in het zonnestelsel

Interessante feiten volgende maand, de maan is de vijfde grootste satelliet in het zonnestelsel. In de eerste plaats is er Ganymedes, een satelliet die rond de planeet Jupiter draait. Ganymedes heeft een diameter van 5.262 km. Op de tweede plaats staat Titan, een satelliet van de planeet Saturnus met een diameter van ongeveer 5.150 km.

 

Op de derde plaats staat Callisto, de op een na grootste satelliet van de planeet Jupiter. Callisto heeft een diameter van 4.821 km, dan is er Io dat een satelliet is van de planeet Jupiter. Zijn grootte is iets groter dan de maan, die 3.643 km is. Dan op de vijfde positie staat de maan met een diameter van 3.475 km.

 

5. Hoe ziet het oppervlak van de maan eruit?

Hoe ziet het oppervlak van de maan eruit? Volgens verklaringen van astronomen die de maan hebben bezocht, bestaat het oppervlak van de maan uit de overblijfselen van dode vulkanen, kraters en de rest van de lavastromen. Het oppervlak van de maan ziet er rotsachtig, droog uit en heeft een grijze kleur.

 

Volgens onderzoek is het binnenste van de maan aanvankelijk vloeibaar genoeg om vulkanen te produceren, hoewel het snel hard wordt en afkoelt. De korst van de maan bestaat uit een rotsachtig oppervlak bedekt met regoliet.

 

6. We kunnen niet ademen op de maan

Op de maan kunnen we niet ademen zoals op aarde. Als we een astronaut uitkleden en onze adem forceren, krijgen we ernstige gezondheidsproblemen, namelijk ebullisme en zuurstofgebrek.

 

Ebullisme is de vorming van bellen en lichaamsvloeistoffen als gevolg van verminderde omgevingsdruk. De druk op het maanoppervlak is zo laag dat het kookpunt van het lichaam onder de normale lichaamstemperatuur daalt. De vorming van deze gasbellen zal ervoor zorgen dat ons lichaam opzwelt, zelfs tot 2 keer de normale grootte van het menselijk lichaam

 

Een ander gevaar is zuurstofgebrek. Na 10 seconden ademen in de lucht van de maan, verbruikt het lichaam automatisch alle zuurstofreserves en verliezen we het bewustzijn. Het is dus erg gevaarlijk als we het astronautenpak op de maan uittrekken en daar proberen te ademen.

 

Nou, dat zijn enkele interessante feiten over de maan die je moet weten. Hopelijk nuttig en vergroot onze kennis.

Zie je welGeslotenCommentaar
-->