-->

7 Feiten over Wagasa, de Exorcist Paper Umbrella uit Japan

7 Feiten over Wagasa, de Exorcist Paper Umbrella uit Japan

Wagasa zijn Japanse papieren paraplu's. We vinden Wagasa-paraplu's vaak ter decoratie op Japanse evenementen.

wagasa - bron : idntimes.com

In Japanse drama's is te zien dat deze paraplu vaak door meisjes wordt gebruikt terwijl ze kimono's dragen. Wagasa is een kunst uit Japan, die zijn eigen betekenis en specialiteit heeft. Kom op, bekijk de volgende 7 feiten over Wagasa.

 

1. Oorspronkelijk alleen gedragen door royalty's en keizers

Wagasa is gemaakt van bamboe, touw, washi-papier en een laag olie om de paraplu te coaten voor duurzaamheid en een lange levensduur.

 

Deze paraplu werd oorspronkelijk alleen gebruikt door leden van de koninklijke familie en de keizer. Wagasa was in die tijd een luxeartikel. Zijn functie is om zichzelf te beschermen tegen boze geesten en ook tegen de hete zon.

 

2. Wagasa kan in eerste instantie niet worden gevouwen

Wagasa-paraplu's waren oorspronkelijk niet-opvouwbaar. De inklapbare paraplufunctie was een innovatie die later verscheen tijdens de Azuchi Momoyama-periode (1568 - 1603). Tijdens de Edo-periode leverde het veranderen in een ambachtelijk proces veel op.

 

In die tijd was wagasa erg populair, variërend van de adel tot het gewone volk. Wagasa is gemaakt met prachtige details, behalve dat het een paraplu is, is het ook handig voor accessoires.

 

3. Wagasa is voorzien van een oliecoating om het water- en UV-bestendig te maken

De oliecoating in de wagasa maakt de paraplu waterbestendig en biedt een perfecte bescherming tegen UV-stralen. Het duurt een tot drie maanden om elke paraplu te maken.

 

Vanaf het voorbereiden van het bamboe frame tot aan de schacht wordt alles met de hand gedaan. Na de Tweede Wereldoorlog daalde de verkoop van deze traditionele Japanse paraplu's door de invloed van paraplu's in westerse stijl.

 

Dit heeft tot nu toe geleid tot een afname van het aantal ambachtslieden dat wagasa maakt in de wereld.

 

4. Drie soorten wagasa: bangasa, jyanome en higasa

Wagasa heeft drie soorten paraplu's, de eerste is Bangasa (stevige paraplu), Jyanome (slanke paraplu) en Japanse paraplu (Higasa en Maigasa). Bangasa-paraplu's worden elke dag gebruikt als het warm of regenachtig is.

 

Payung Bangasa is groter en dikker, heeft meer ribben en is zwaarder. Jyanome is dunner en lichter. Deze paraplu wordt vaak door vrouwen gebruikt bij het dragen van een kimono. Terwijl Higasa en Magaisa alleen op warme dagen kunnen worden gebruikt, omdat ze niet waterdicht zijn.

 

5. Gifu City is de beste fabrikant van wagasa-paraplu's

Gifu City is de beste Wagasa-parapluproductiestad in Japan. Tijdens de Edo-periode werden er elk jaar ongeveer 500.000 wagasa gemaakt in Gifu. In 1945 bereikte het zelfs de productie van 15 miljoen wagasa-paraplu's.

 

Niet alleen voor omwonenden maar ook voor internationale klanten. In dit moderne tijdperk heeft elke Wagasa-vakman een andere techniek. Tegenwoordig zijn er nog maar ongeveer 30 ambachtslieden in de stad Gifu.

 

6. Wagasa wordt gebruikt in kabuki-theater

Momenteel is het gebruik van wagasa in het dagelijks leven vervangen door moderne paraplu's. Maar het gebruik ervan wordt nog steeds gevonden in traditionele huwelijksprocessies in Japan. Wagasa gebruikt is de rode kleur.

 

Bij theeceremonies buiten en kabuki-theaterfestivals, typisch voor Japan, wordt wagasa ook gebruikt in de uitvoeringen. Bij begrafenissen wordt wagasa in het wit gebruikt.

 

7. Karakasa obake, de geest van de wagasa-geest

Een van de functies van wagasa is zichzelf te beschermen tegen boze geesten. Tsukumogami zijn geesten uit Japan die uit een voorwerp verschijnen nadat het na 100 jaar tot leven komt

karakasa obake - bron : redbubble.com

In Japan is er een legende van de Wagasa-paraplugeest. De geest van Wagasa wordt de Wagasa-geest (karakasa obake) genoemd, een Wagasa-monster dat is opgevouwen, één oog en één been heeft.

 

Wagasa is een lokale wijsheid uit Japan die nog steeds bewaard wordt. Het gebruik ervan wordt op bepaalde momenten gevonden. Als je op vakantie gaat naar Japan, kun je wagasa kopen voor souvenirs of souvenirs uit Japan. Hoe gedetailleerder en duurder de materialen zijn, hoe hoger de prijs.

 

Zo, dat zijn enkele feiten over wagasa uit Japan. Hopelijk nuttig en vergeet niet te delen.

Zie je welGeslotenCommentaar
-->