-->

12 Unieke Feiten Over Piranha-Vissen, Blaffende Geluiden

 

Unieke Feiten Over Piranha-Vissen

12 Unieke Feiten Over Piranha-Vissen, Blaffende Geluiden

Piranha is een allesetende zoetwatervis die vaak in rivieren wordt aangetroffen. Omnivoren zijn soorten dieren die zowel planten als dieren eten als voedsel.

 

Deze vis ziet er klein uit, maar met zijn scherpe tanden kan hij zijn vijanden in slechts enkele seconden aanvallen. Piranha's zijn ook bekend als vissen die in groepen leven en in rivieren leven.

 

1. Betekenis van de naam Piranha

Een van de kenmerken van de piranha-vis is om scherpe en vreselijke tanden te hebben. Het blijkt dat de naam piranha "tandvis" is, afkomstig is van de taal van de Tupi-stam die in Brazilië woont.

 

2. De oorsprong van zijn slechte reputatie

De slechte reputatie van piranha's komt eigenlijk voort uit het verhaal van Roosevelts reis in Zuid-Amerika rond 1913, toen hij verschillende soorten piranhavissen ontmoette. Hij zei dat piranhavissen enger zijn dan barracudavissen of haaien. Piranha-vissen zouden ook mensen kunnen aanvallen die in rivieren zwemmen of grote dieren zoals koeien of buffels kunnen verwonden.

 

3. Piranha-vis habitat

De natuurlijke habitat van de piranha bevindt zich in de rivieren van Zuid-Amerika, van de rivier de Orinoco in Venezuela tot de rivier de Paraná in Argentinië. Naar schatting leven er tegenwoordig 30 verschillende piranha-soorten in rivieren en meren in Zuid-Amerika.

 

Deze zoetwatervis leeft al jaren in de rivieren van Zuid-Amerika. Er zijn fossielen die bewijzen dat oude piranhavissen 25 miljoen jaar geleden in dit rivierengebied begonnen te leven. Moderne piranhavissen bestonden echter pas in dit gebied tussen 1,8 miljoen jaar geleden.

 

4. Piranha-vistanden kunnen losraken

Van piranhavissen is bekend dat ze scherpe en angstaanjagende tanden hebben die wel 4 millimeter groot kunnen worden. Piranha-tanden kunnen tijdens hun leven ook meerdere keren uitvallen.

 

5. Piranha-visbeet erg sterk

Piranha's hebben niet alleen scherpe tanden, deze vissen kunnen ook met zeer sterke kracht bijten. Op basis van een onderzoek kan de zwarte piranha-vis, de grootste moderne piranha-soort, bijten met een kracht van 32 kilogram. Dit cijfer is drie keer groter dan hun lichaamsgewicht.

 

6. Eten piranha's mensen?

Begrijpen dat piranhavissen mensen levend kunnen opeten, is misschien maar een verhaal. Er zijn inderdaad verschillende gevallen geweest van piranha's die mensen aten in Zuid-Amerika, maar over het algemeen verdronken deze slachtoffers eerst en stierven voordat ze door piranha's werden opgegeten.

 

7. Er zijn verschillende soorten piranha-kannibalen

Het hoofdvoedsel van piranhavissen is vis, insecten, schaaldieren, rupsen, kikkers en vele anderen. Deze voedselkeuzes veranderen echter vaak naarmate de piranha groeit en de beschikbare voedselbronnen in zijn habitat.

 

Als het hoofdvoedsel van piranhavissen bijna op is en er veel concurrentie is in de rivier, veranderen piranhavissen soms in kannibalen en eten ze elkaar op, zowel levend als dood.

 

8. Er zijn ook vegetarische piranha's

Hoewel bekend als een woeste vleesetende vis, zijn er ook soorten piranha-vissen die worden geclassificeerd als alleseters of vlees en planten eten. Volgens een onderzoek eet de soort Tometes Camunani die in het Trombetas-bekken in Pará, Brazilië leeft, vaker rivieronkruid.

 

9. Streven naar de ogen en staarten van zijn prooi

Een studie uitgevoerd in 1972, vond dat roodbuikpiranhavissen hun prooi het liefst aanvallen vanuit de staart of ogen van hun prooi. Onderzoekers concludeerden dat deze aanvalsstrategie werd uitgevoerd omdat het in staat werd geacht om zijn prooi effectief te immobiliseren.

 

Unieke Feiten Over Piranha-Vissen

10. Piranha's kunnen "blaffen"

Het volgende unieke feit van piranhavissen is dat piranhavissen kunnen blaffen. Piranhavissen kunnen drie onderscheidende geluiden maken om hun tegenstanders te waarschuwen. Wanneer de piranha wordt bedreigd door de aanwezigheid van andere vissen, zal hij een geluid maken dat bijna lijkt op het blaffen van een hond.

 

Als je met andere vissen vecht, maakt de piranha een grommend geluid of een plof van het zwemblaasorgel. Als de vijand zich niet onmiddellijk terugtrekt, zal de piranha een geluid maken door met zijn tanden te knarsen en de vijand onmiddellijk achtervolgen.

 

11. Piranha-vis kan worden gegeten

Piranhasoep is een populair gerecht in het Pantanal-gebied, Brazilië, maar er zijn ook mensen die piranha-vis verwerken door het op bananenbladeren te grillen en het vervolgens op smaak te brengen met tomaten en limoenen.

 

In sommige delen van de Amazone wordt piranha-vis een voedsel genoemd dat de vitaliteit kan verhogen. Maar er zijn ook mensen die denken dat het eten van piranha's taboe is.

 

12. Alleen aanvallen als je gepest wordt

Ondanks hun reputatie voor het aanvallen van mensen, vallen piranha's in principe alleen aan als ze lastig gevallen worden. Over het algemeen zullen piranha's duikers aanvallen als het waterpeil daalt, de prooipopulatie is uitgeput of als andere wezens hun eieren verstoren die op de bodem van de rivier zijn begraven.

 

Als een persoon zich in een situatie bevindt waarin de piranha zich erg hongerig of bedreigd voelt, is de kans groot dat de vis agressiever wordt en mensen kan aanvallen.

 

Dit zijn dus enkele unieke feiten over piranhavissen die u moet weten. Hopelijk nuttig en kan onze kennis vergroten. Vergeet niet te delen.

Zie je welGeslotenCommentaar
-->