-->

11 Interessante Feiten Over de Mount Everest, 's Werelds Hoogste Berg

Interessante Feiten Over de Mount Everest

11 Interessante Feiten Over de Mount Everest, 's Werelds Hoogste Berg

Mount Everest staat bekend als de hoogste berg ter wereld. Veel klimmers die naar de berg willen klimmen. De hoogste bergtop ter wereld werd op 29 mei 1953 voor het eerst bereikt door Tenzing Norgay en Edmund Hillary.

 

Tegenwoordig, met de ontwikkeling van technologie en infrastructuur, zijn steeds meer klimmers erin geslaagd om naar de top te klimmen. Als je geïnteresseerd bent om deze berg te beklimmen, dan kost het je mentale, fysieke en ook extra kosten! Nou, behalve dat het de hoogste berg is, blijken er interessante feiten over de Mount Everest te zijn die je moet weten. Bekijk de volgende uitleg.

 

1. Locatie van de Mount Everest

Mount Everest maakt deel uit van de Himalaya. De hoogte van de top van de Everest is ongeveer 8.848 meter boven de zeespiegel en de locatie is gelegen op de grens tussen Nepal en Tibet.

 

2. Een andere naam voor Mount Everest

Door de ligging aan de grens heeft de Mount Everest veel namen. De Tibetanen noemen deze berg Chomolungma wat "Heilige Moeder" betekent, terwijl de Nepalezen het Sagarmatha noemen, wat "Godin van de Hemel" betekent.

 

Terwijl de nieuwe internationale naam in 1865 werd vastgesteld door de Royal Geographical Society volgens de aanbeveling van de Britse landmeter-generaal van India, Andrew Waugh. Waugh nam blijkbaar de naam aan van zijn voorganger, Sir George Everest.

 

3. Mount Everest is inbegrepen in de Seven Summits

Met de titel als de hoogste berg ter wereld, is de Mount Everest zeker opgenomen in de lijst van Seven Summits of de hoogste bergtop op zeven continenten. De zes andere bergen die ook deel uitmaken van de Seven Summits zijn de berg Kilimanjaro in Tanzania, de berg Aconcagua in Argentinië, de berg Carstenz-piramide in Papua, de berg Elbrus in Rusland, de berg Vinson op Antarctica en de berg Denali in Alaska.

 

4. Mount Everest wordt steeds hoger

De onderzoekers schatten de Mount Everest op ongeveer 50 tot 60 miljoen jaar oud, nog relatief jong voor geologische normen. De Mount Everest werd gevormd door de kracht van de opwaartse stuwkracht die werd gegenereerd toen de Euraziatische en Indiase tektonische platen met elkaar in botsing kwamen en vervolgens de rotsen duwden die uiteindelijk de hoogste berg ter wereld vormden. De kracht van deze stuwkracht houdt vandaag aan en duwt de top van de Everest elk jaar ongeveer een kwart inch hoger.

 

Interessante Feiten Over de Mount Everest

5. Mount Everest heeft 17 klimroutes

Er zijn 17 klimroutes die klimmers kunnen kiezen om de top van de Mount Everest te bereiken. De twee bekendste en meest gekozen routes door wandelaars zijn echter de North Ridge-route uit Tibet en de Southeast Ridge-route uit Nepal.

 

6. Expeditietijd

Een goed moment om naar de top van de Everest te klimmen is half mei, maar over het algemeen is het voorbereidingsproces al maanden van tevoren begonnen. Expeditieteams komen in maart over het algemeen samen in Kathmandu, Nepal om te acclimatiseren.

 

In april zullen klimmers de berg zien beklimmen om te acclimatiseren. Tegen de tweede week van mei is het team klaar en heeft een route die is uitgerust met touwen en al naar de top leidt. Als alle voorbereidingen goed verlopen, zien we begin juni meestal de klimmers aan hun terugreis beginnen.

 

7. Dunne zuurstofniveaus

Mount Everest met een hoogte van 8.848 meter, de luchtdruk op de top van Everest is slechts een derde van de luchtdruk in een gebied gelijk aan zeeniveau. Dit zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte op deze hoogte wordt uitgeput. De klimmers moeten ook zuurstofflessen bij zich hebben als ze door willen gaan naar de top van de Everest.

 

8. Een bedreigde reis

Naast de schaarse zuurstofniveaus, moeten klimmers zich ook voorbereiden op bedreigingen die zich kunnen voordoen om hun beklimming te belemmeren. Bijvoorbeeld hoogteziekte of hoogteziekte, slecht weer, harde wind, lawines en ook Khumbu Icefall.

 

9. In de rij staan ​​naar de top van de Everest

Mount Everest werd bekend in de jaren negentig toen er veel gidsen waren die commerciële reizen openden om de top van Everest te bereiken. Tot nu toe zijn er meer dan 6000 mensen erin geslaagd de top van de Mount Everest te bereiken.

 

Hoe populairder de Mount Everest is, hoe drukker de rij om de top te bereiken. Zelfs recentelijk, in het voorjaar van 2019 waren er 11 klimmers die stierven terwijl ze in de rij stonden voor de top.

 

10. Is big business voor Nepal

Voor zowel de Nepalese overheid als logistieke bedrijven is het beklimmen van de Mount Everest een zeer grote en veelbelovende onderneming. In 2018 zei het Nepalese Ministerie van Toerisme dat ze erin geslaagd zijn om een ​​totaal inkomen van 5,2 miljoen dollar of het equivalent van 73 miljard dollar te halen uit de klimvergunningen die ze aan klimmers gaven.

 

Interessante Feiten Over de Mount Everest

11. Assistentie van de Sherpa-gids

Om de top van de Everest te bereiken, zullen klimteams over het algemeen vertrouwen op de hulp van professionele gidsen in Nepal. Deze gidsen zijn de Sherpa's, een stam die leeft en leeft in de buurt van de Mount Everest, maar nu zijn er veel andere stammen die de diensten van gidsen aanbieden voor het beklimmen van de Everest.

 

Ze hebben over het algemeen reisroutes voorbereid, het kamp van voedsel en andere essentiële goederen voorzien en klimmers begeleid om de top te bereiken. De duur van de expeditie, die over het algemeen 3-4 maanden duurt, kunnen deze gidsen verdienen van $2.500 tot $5.000.

 

Dus dat is wat interessante informatie en feiten over de Mount Everest die je moet weten. Ben je geïnteresseerd in het beklimmen van de Mount Everest? Hopelijk is deze informatie nuttig en vergeet niet een reactie achter te laten!

Zie je welGeslotenCommentaar
-->