-->

12 Interessante Feiten Over Cactussen, Mieren Rekruteren als Lijfwachten

 

Interessante Feiten Over Cactussen

12 Interessante Feiten Over Cactussen, Mieren Rekruteren als Lijfwachten

Cactus is een plant die zich kan aanpassen aan warme klimaten en woestijngebieden met zeer beperkte regenval. De fysiologische en anatomische kenmerken van de cactus zorgen ervoor dat hij water kan besparen en bestand is tegen zware omstandigheden.

 

Naast winterhardheid staan ​​planten ook bekend om hun unieke en aantrekkelijke vormen. Veel mensen maken het thuis voor sierplanten. Dus, hier is wat interessante informatie en feiten over cactussen die je moet weten. Laten we zien!

 

1. Cactus is een familie Cactaceae

Cactussen zijn opgenomen in de Cactaceae-familie die meer dan 2000 variëteiten heeft met verschillende vormen en kleuren.

 

Cactushabitat omvat aanvankelijk Zuid- en Noord-Amerika. Er is echter ook een variëteit te vinden in Madagaskar, Afrika en Sri Lanka. Cactussen kunnen in verschillende regio's groeien, van kustvlaktes tot hooglanden. Meestal leven cactussen in habitats die ten minste een gedeeltelijke periode van droogte hebben.

 

2. Cactus kan veel water opslaan

In woestijngebieden waar cactussen leven, is de intensiteit van de regen minimaal. Als het regent, is het meestal slechts lichte regen en zal het lang duren voor de volgende regenperiode. De zonnestralen in de woestijn zijn ook erg heet en kunnen in korte tijd water verdampen.

 

Om te overleven in de hete en droge omstandigheden van de woestijn, kunnen cactussen elke keer dat het regent veel water opslaan. Cactussen zijn ook bekend als vetplanten omdat hun lichaamsdelen zoals bladeren, stengels en wortels water kunnen opslaan om te overleven in warme en droge omstandigheden. Op het lichaam van de cactus heeft een dik, vlezig sponsachtig weefsel en kan water opslaan dat wordt verkregen als het regent.

 

3. Cactus heeft doornen en geen bladeren

Bladeren zijn het belangrijkste onderdeel van alle planten omdat ze het onderdeel zijn dat voedsel zal produceren om te overleven en te groeien. Van cactussen is bekend dat ze doornen hebben die eigenlijk hun bladeren zijn. Cactusbladeren groeien uit een speciale structuur die de areol wordt genoemd.

 

De grootte van de stekels varieert afhankelijk van de variëteit en kan een lengte bereiken tot 15 cm. Het kleine formaat en de vorm van de cactusbladeren voorkomt overmatige verdamping van water.

 

Er zijn ook felgekleurde cactusstekels die de zonnestralen helpen weerkaatsen, zodat de cactus koel blijft. Een ander gebruik van cactusstekels is om zichzelf te beschermen tegen dieren en vogels die water uit de cactus willen halen.

 

Interessante Feiten Over Cactussen

4. Cactus heeft ondiepe wortels

Veel mensen denken dat cactussen wortels hebben die de grond induiken, zodat ze water uit de aarde opnemen. Hoewel dit voor sommige omgevingsomstandigheden waar kan zijn, is dit niet het geval in woestijngebieden.

 

Water kan heel snel verdampen omdat het woestijnweer zo heet is. Deze toestand zorgt ervoor dat de grond geen water kan opnemen en onder het grondoppervlak kan houden. Om aan deze omstandigheden het hoofd te bieden, hebben cactussen complexe wortelsystemen waarmee ze water uit de grond kunnen opnemen.

 

Uniek is dat zelfs kleine cactusplanten grote wortels hebben. De wortels van deze cactusplant zitten niet te diep in de grond, meestal niet meer dan 10 cm onder het grondoppervlak. De cactuswortels zullen zich echter tot wel 2 meter om de plant verspreiden. Wortels die zich over een groter oppervlak verspreiden, zorgen ervoor dat de wortels meer water kunnen opnemen. De functie van wortels is om planten vast te houden en ook om water en mineralen in de bodem te vinden.

 

5. Cactus huidmondjes alleen 's nachts geopend

Cactussen zullen hun best doen om water te besparen, en een manier is om hun huidmondjes alleen 's nachts te openen. Gewoonlijk openen planten overdag hun huidmondjes om het proces van gasuitwisseling uit te voeren.

 

Het verkrijgen van koolstofdioxide en het vrijgeven van zuurstof is een belangrijk onderdeel van het proces van fotosynthese. Tijdens de fotosynthese verliezen planten over het algemeen ook water door het proces van transpiratie. Cactusplanten hebben een concept aangenomen dat het metabolisme van crassulaceanzuur wordt genoemd.

 

Met het metabolisme van crassulaceanzuur kunnen cactussen hun huidmondjes alleen 's nachts openen en is de luchttemperatuur koeler. Als de zomer heet is met extreme temperaturen, sluiten cactussen dag en nacht hun huidmondjes. In dergelijke omstandigheden bevindt de cactus zich in een inactieve (slapende) fase, dat wil zeggen dat deze cactusplant helemaal niet groeit.

 

6. Cactusbloemen in verschillende kleuren

Grote cactusbloemen hebben verschillende kleuren, zoals geel, rood, geel, roze en andere. Sommige cactusbloemen kunnen dagenlang bloeien, terwijl andere binnen een dag afsterven. Sommige cactussen bloeien alleen 's nachts en andere bloeien overdag. Cactusbloemen die 's nachts bloeien, worden meestal bestoven door vleermuizen, insecten en andere soorten nachtdieren.

 

7. Cactussen kunnen honderden jaren oud zijn

Sommige sierplanten hebben een korte levensduur en zijn aan vervanging toe. Wil je een plant hebben die tientallen jaren mee kan, dan is een cactus de juiste plant. Minimaal onderhoud aan deze plant en ook langer kunnen overleven dan andere planten is een geschikte keuze.

 

Er zijn meer dan 1500 soorten cactussen die de leeftijd van 10 tot 200 jaar kunnen bereiken. Een van de interessante kenmerken van cactussen is dat ze zowel een groeiperiode als een rustperiode hebben. In de groeifase hebben cactussen direct zonlicht, hoge temperaturen, vochtigheid en ook water nodig. In de rustfase hebben cactussen niet al te veel water nodig.

 

8. De hoogste cactus kan 20 meter bereiken

De hoogste cactusplant is Pachycereus Pringlei die wel 20 meter hoog kan worden. Terwijl de kortste cactus Blossfeldia Liliputiana is, waarvan de hoogte slechts enkele centimeters is.

 

Sommige cactusplanten zijn rond en zien eruit als een ton. Anderen zijn plat en ovaal, of lijken op oorlellen. Andere unieke vormen van cactussen zijn kroonluchters, zeesterren, opgerolde slangen of menselijke gerimpelde gezichten.

 

9. Cactus kan dienen als waterreservoir

Cactussen hebben ook iets unieks dat kan functioneren als een natuurlijk waterreservoir. De vloeistof die in het lichaam van de cactus is opgeslagen, is niet zoals water, maar ziet eruit als een dikke vloeistof die veilig is voor menselijke consumptie.

 

Interessante Feiten Over Cactussen

10. Cactus werft mieren aan als lijfwachten

Een interessant feit over de volgende cactus is het rekruteren van mieren als lijfwachten. De belangrijkste cactusbeschermers om weg te houden van herbivoren zijn stekels. De stekels op een cactus kunnen diep in de huid gaan van een dier dat de cactusplant probeert op te eten. Maar wanneer kleine dieren zoals wolluizen aanvallen, zullen naalden niet effectief zijn om ze kwijt te raken.

 

Om dit te ondervangen, kan cactus vier soorten nectar produceren om de aanwezigheid van mieren aan te trekken. In hete woestijnen en beperkte bronnen van voedsel en water zullen mieren samenkomen op cactussen. Mieren hebben een rol om kleinere dieren aan te vallen en mieren kunnen gemakkelijk voorkomen dat ze worden geprikt door cactusstekels. Mieren zullen ook schimmels en bacteriën aanvallen die ziekten kunnen veroorzaken bij cactussen.

 

11. Cactusstamwater kan niet direct worden gedronken!

Misschien denken velen dat als we verdwalen in de hete woestijn, we onze dorst kunnen lessen door water uit de cactusplant te halen. Cactus kan inderdaad veel water opslaan, maar als je het puur drinkt, smaakt het niet lekker.

 

Water uit cactus is niet giftig, maar bevat alkaloïden en zuren die het bitter van smaak maken en nierproblemen kunnen veroorzaken. Cactussen gebruiken deze tactiek om dieren te ontmoedigen ze als waterbron te gebruiken.

 

12. Alle cactussen zijn vetplanten, maar vetplanten zijn niet noodzakelijk cactussen

Voor sommige mensen zijn vetplanten cactussen. Dit is begrijpelijk, want sommige vetplanten lijken bijna op cactussen. Hoewel cactussen vetplanten zijn, betekent dat niet dat alle vetplanten cactussen zijn.

 

Alle vetplanten slaan grote hoeveelheden water op in hun stengels, wortels en bladeren, en cactussen doen dit ook. Het belangrijkste verschil is dat cactussen areolen hebben. Areolen zijn gaten in cactusplanten waar bloemen en doornen groeien.

 

Dus dat is wat interessante informatie en feiten over cactussen. Zou handig kunnen zijn.

Zie je welGeslotenCommentaar
-->